לידה היא הרגע הגדול לו חיכיתן תשע חודשים מורטי עצבים, אך הלידה עצמה היא עניין מלחיץ לא פחות עבור חלק די גדול מהנשים, מדובר על צירים, התכווצויות והרבה כאבים, המחשבה באיזה דרך ללדת, האם לקחת אפידורל או לא, באיזה בית חולים ללדת ועוד שאלות שסביר להניח יטרידו את מוחכם, בעמוד זה ננסה טיפה לשפוך אור על התהליך עצמו, ננסה לעזור לכם לגבי ההתלבטויות שלכן וכמובן נסביר בהרחבה על התהליך עצמו.
שלבים מקדימים לתהליך הלידה
ובכן השלבים המקדימים לתהליך הלידה מתחילים בדרך כלל באמצע ההיריוןלידה עצמו בין השבוע ה-20 להיריון לבין השבוע ה-30, עליכן לתכנן היטב ולהתכונן ליום הלידה בכדי לקבל זאת בצורה הטובה והטבעית ביותר שניתן, ראשית עליכן להירשם לקורס הכנה ללידה שלמעשה ידריך אתכן לקראת אותו יום גורלי ושיפוך לכם אור על מה שאתן עומדות לעבור מלבד כך תלמדו לבצע תרגילים פשוטים שיקלו עליכם את הסבל והקושי באותו יום. עוד על קורס הכנה ללידה ועל מה שתלמדו ותתרגלו בו ניתן לקרוא בעמוד קורס הכנה ללידה.
בחירת בית החולים בו את רוצה ללדת הוא עניין חשוב מאין כמותו ללידה שקטה ונוחה יותר, אם הינך גרה במקום הקרוב למספר בתי חולים ויש באפשרותך לבחור ביניהם עשי מחקר מעמיק, בקרי בחדרי היולדות ובחדרי האשפוז, דברי עם צוות האחיות ובחרי בבית החולים שהכי התרשמת ממנו.
שלב נוסף שחשוב מאד לתכנן בטרם עת הוא אריזת התיק לפני ההיריון בכדי שברגע האמת לא תתעכבו על שום דבר מיותר ותוכלו לצאת מהבית באופן זריז ביותר.
לידה רגע האמת
אז רגע האמת לו חיכיתן תשעה חודשים מורטי עצבים סוף כל סוף מגיע, אתן לוקחות את התיק שארזתן מבעוד מועד, נכנסות לאוטו ונוסעות לבית החולים שבחרתם ללדת בו, בדרך אתן מבצעות את התרגילים שלמדתן בקורס הכנה ללידה בכדי להירגע עד שתגיעו לחדר הלידה.
למעשה תהליך הלידה מתחיל ברגע שהרגשתן את הציר הראשון ומסתיים כאשר קיימת פתיחה של צוואר הרחם בקוטר של 3 ס”מ, בין לבין ירדו לכן המים והלידה תקבל תאוצה. כל שלב הפתיחה של צוואר הרחם תהיה מלווה בצירים שהם למעשה התכווצויות של הרחם, בדרך כלל את תחושת הצירים תרגישו מהגב אל כיוון הבטן, בהתחלה הם יופיעו ( הצירים כמובן ) באופן לא סדיר ובלתי צפוי אך ככל שיחלוף הזמן הצירים יהיו תכופים והמרווח בין ציר לציר יתקצר ובעל מרווח זמן קבוע.
לידה בארבע שלבים
את הלידה נוהגים הרופאים לחלק לארבע שלבים מתחילתה ועד סופה והם:
שלב ראשון, שלב הפתיחה:
זהו השלב עליו דיברנו קודם לכן אשר מתחיל מיד עם הציר הראשון ועד לפתיחה של 3 ס”מ בצוואר הרחם, את השלב הראשון של הלידה נהוג לחלק לשלושה חלקים:
חלק זה כולל את הצירים הראשוניים שהם למעשה צירים לא סדירים המופיעים במרווחי זמן ארוכים ולא מדודים יחסית בין אחד לשני, כמו כן צירים אלו עדיין לא כואבים וארוכים כמו הצירים שעוד עתידים לבוא אחריהם. צירים אלו סביר להניח יארכו בין 20-40 שניות בכל פעם.
הרגע הכי משמעותי של חלק זה הוא כאשר הצירים מתגברים והופכים לתכופים וחזקים יותר, איפשהו בשלב שהם נמצאים קרוב לחמש דקות בין ציר לציר כבר מומלץ בחום לצאת לכיוון בית החולים. בבית החולים יקבלו אותך בסדרת בדיקות מקיפות שמטרתן לברר באיזה שלב את נמצאת ומה הוא מצבך והמצב של העובר מבחינה רפואית.
החלק השני של שלב הראשון הוא כאשר הצירים הופכים להיות ארוכים וחזקים יותר, בשלב זה תתחילי ליישם בפועל את הנשימות שלמדת בקורס הכנה ללידה להרפיה, כעת צוואר הרחם יפתח עד כ- 7 ס”מ והצירים יהיו באורך של דקה עד דקה וחצי כשביניהם מפריד טווח של 2-4 דקות.
החלק השלישי הוא החלק הכואב יותר, הצירים עדיין ממשיכים בין דקה לדקה וחצי בכל פעם אך טווח הזמנים ביניהם מתקצר בין דקה לחצי דקה והם אינטנסיביים יותר, בשלב זה את אמורה להמתין עד לפתיחה מלאה כאשר את ממשיכה לתרגל את הנשימות וההרפיה שלמדת.
בדרך כלל ברגע זה ממש בהתמזגות עם הכניסה לשלב השני יהיה הזמן שלכן לקבל את זריקת האפידורל.
שלב שני, הלידה
זהו, הגעתן לרגע אליו התכוננתן מכל שלב הלידה עצמה, שלב זה מתחיל כאשר צוואר הרחם בפתיחה של 10 ס”מ, בשלב זה חלק מהנשים מתחילות לחוש בחילות והקאות, אל תיבהלי זוהי תחושה מוכרת שרבות שותפות לה בשלב זה של הלידה, התינוק מתחיל להחליק כלפי מטה כאשר ראשו מבצבץ ראשון מבעד לנרתיק, כעת עליך להתחיל לדחוף ולסייע לתינוק לצאת תוך כדי שאת שומעת להוראות הרופא המיילד והצוות הרפואי שעמו.
לעיתים בשלב זה מתבצע חיתוך מבוקר של הנרתיק בכדי למנוע קרע שעלול לקרות ברגע היציאה של התינוק, חתך זה למעשה מבטיח כי התינוק יצא במהרה וללא כל נזקים באזור הנרתיק שהתוצאות שלהן עבורך עלולות להיות קשות ( באופן אסתטי ובריאותי ).
כעת ראשו של התינוק בחוץ כאשר כל שאר גופו עדיין בתעלה, זהו רגע חשוב מכיוון והלחץ על הריאות שיוצרת התעלה גורם לתינוק לפלוט החוצה את המים שנמצאים שם, בזמן זה האחות תדאג לנקות את פיו ואפו ואז מגיעה הלחיצה שתסייע לרופא המיילד למשוך את התינוק החוצה לאוויר העולם, מזל טוב!!!!
התינוק כעת בחוץ, הצוות הרפואי בודק אותו באופן ראשוני לראות ולחפש אחר סימנים המעידים על משהו לא תקין תוך כדי שהם גם מנקים אותו מהדם ומי השפיר, דקה לאחר שיצא מהרחם לאוויר העולם יחתך חבל התבור ממנו והוא ישמיע את הבכי הראשון שלו שהוא למעשה גם הנשימה הראשונה שלו ללא חבל התבור שמזין אותו.
השלב השלישי פליטת השלייה החוצה
בחלק גדול מהמקרים השלייה יוצאת בעצמה אך במידה ולא האחות תסייע לך להוציאה החוצה על ידי לחיצה על הבטן ולאחר שכל השלייה יצאה לחלוטין מהגוף את תישארי לעוד שעתיים של אבחנה מקרוב בחדר הלידה בכדי לוודא כי אין כל נזק או בעיה כזו או אחרת שנגרמה בזמן הלידה.
השלב הרביעי – התנקות וחזרה לעצמך
השלב הרביעי למעשה מתחיל מיד כאשר את יוצאת מחדר הלידה, כעת גופך מתחיל את תהליך ההתנקות והחזרה לעצמו, סביר להניח כי בשישה שבועות הבאים יצאו מגופך הפרשות הכוללות שרידי הריון, בשלב זה עלולים עדיין להופיע תופעות לוואי מהלידה ויש להיות ערניים לכל תופעה או הרגשה לא טובה ולבדוק זאת מול רופא מוסמך.
צוות אתר פורטל האמהות חוזר ומזכיר לכן, באינטרנט מידע רב על לידה, היריון ועל רפואה בכלל, אין בשום פנים ואופן להסתמך על מידע מאתרי אינטרנט ( כולל המידע שקיים באתר זה ) ובטח שלא להעדיף זאת על התייעצות עם רופא מוסמך, גם אם המידע שכאן נכון מאד לגביכן גשו בכל זאת לרופא בכדי שיאשר זאת ויבצע בדיקות או ייתן הוראות נוספות, לפעמים קל מאד להתבלבל בין תסמין לתסמין ורק חוות דעת רפואית מקצועית יכולה לקבוע חד משמעית. מלבד כך כל ייעוץ צריך להיות באופן אינדיבידואלי מכיוון כי לכל אחת ואחת מכן נתונים פיזיים ואנטומיים שונים.
תגובות אחרונות